Leerlingen brengen steeds meer tijd zittend achter een beeldscherm door. Het aantal kinderen met pijnklachten en een verkeerde zithouding neemt dan ook toe. Met het lesprogramma Zit met Pit! leren leraar en leerling alles over een goede zithouding in combinatie met gezond gedrag bij beeldschermgebruik.
In de klas is het belangrijk om pauzemomenten in te lassen en de leerling te laten bewegen. OBS Trumakkers in Heeze besteedt veel aandacht aan een goede zithouding. Pijnklachten worden hierdoor voorkomen.
De zithouding van de leerling achter een beeldscherm in de klas vraagt dan ook aandacht. De leraar let tenslotte ook op de schrijfhouding bij het leren schrijven. Het aanleren van gezond gedrag bij computergebruik is een gedeelde verantwoordelijkheid van school en ouders.
Gevolgen slechte zithouding
Slecht zitten en onvoldoende beweging kan leiden tot negatieve gevolgen:
- Pijnklachten, waarbij nekklachten op nummer 1 staan. Andere pijnklachten waar kinderen over klagen zijn; rugklachten, klachten aan handen, pols en ogen, hoofdpijn en RSI-klachten.
- Houdingsafwijkingen zoals een scoliose, dit is een zijwaartse kromming in de wervelkolom.
Andere negatieve gevolgen van teveel beeldschermgebruik zijn:
- Slaapproblemen; het blauwe licht van beeldschermen vermindert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
- Concentratiestoornissen; een direct gevolg van slaapproblemen.
- Bijziendheid; oogartsen zien een toename van bijziendheid door de vele uren die kinderen achter een beeldscherm doorbrengen.
- Toename van het aantal botbreuken door verminderde motorische vaardigheden.
Tips voor het bevorderen van een goede zithouding voor leraar en ouder
Het lesprogramma Zit met Pit! leert de leerling vanaf groep 5 een goede zithouding en een gezonde balans tussen zitten en bewegen.
- Het beeldscherm staat rechtop, waardoor minder met het hoofd naar beneden gekeken hoeft te worden.
- Zorg dat de tablet in een standaard staat.
- Tabletgebruik maximaal een half uur achtereen. Daarna minstens 10 minuten iets anders doen.
- Beweeg elke dag zeker 1 uur matig tot intensief.
- Zit met beide voeten plat op de grond, hierdoor zit je vanzelf rechtop. Hiervoor is het belangrijk dat de stoel en tafel de juiste hoogte hebben.
- Houd ongeveer een vuist ruimte tussen je buik en de tafel.
- Ga niet te dicht met je neus op het beeldscherm of papier zitten, want dat is slecht voor je rug, ogen en nek. Tip: maak een lange neus, deze afstand moet er tussen jou en beeldscherm zitten.
- Wijs je leerling consequent op een verkeerde houding. Herhaling werkt het beste bij een automatisme zoals een verkeerde zithouding.
- Laat leerlingen eens heen en weer wiebelen op de stoel, met de handen onder de billen. Ze voelen dan de zitbotjes goed. Wijs ze erop dat ze dáár op moeten zitten, want dan zit je recht.
Ouders betrekken bij een goede zithouding van de leerling
Zit met Pit! betrekt ouders bij iedere les en draait de rollen om. Kinderen vertellen hun ouders wat een goede zithouding is achter een beeldscherm. Ouders hebben dit als kind immers niet geleerd. Kinderen vinden het geweldig om in de rol van juf of meester te kruipen!
Meer weten over lichamelijke effecten van beeldschermgebruik?
Lees het artikel De lichamelijke effecten van tabletgebruik bij jonge kinderen en Tablets in cluster 4-onderwijs.
Bron: https://www.leraar24.nl/420917/verbeteren-van-zithouding-leerling-bij-beeldschermgebruik/